Gyakran Ismételt Kérdések

Itt találod a legfontosabb tudnivalókat a szakszervezetünkről. Ha további kérdéseid vannak, írj nekünk a szad.erdekvedelem@gmail.com-ra!

Mit kell tudni a SZÁD-ról?

A Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete a valódi, aktív érdekképviseletben hisz. Szakszervezetünket 2016-ban alapították hajléktalanellátásban dolgozó budapesti szociális munkások, akiknek elege lett a „hagyományos” szakszervezeti működésmódból. A SZÁD jelenleg 400 tagot számol az ország különböző pontjairól, és többféle szociális intézményben is vannak alapszervezetei (idősotthon, családsegítő, házigondozó-központ, stb.). A tagjainknak aktívan segítünk az érdekképviseletben.

Mire jó a szakszervezet?

A szakszervezet a dolgozókat tömörítő összefogás, ami arra való, hogy tárgyalóasztalhoz tudjunk ülni a vezetőséggel. Szakszervezet nélkül legfeljebb egyénileg lehet panaszkodni és próbálkozni, de ennek ritkán van eredménye. Viszont ha összefogunk, sokkal jobb esélyekkel indulunk. Nincs mire várni, magától nem lesz jobb a helyzet. A szakszervezetnek van jogosultsága Kolletív Szerződést kötni a munkáltatóval, amelyben többlet juttatásokat lehet rögzíteni a munkavállalók részére.

Mi az elérhetőségetek?

Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete
2011 Budakalász, Magyar utca 52.
Adószám: 18727906-1-13

szad.erdekvedelem@gmail.com

Köves Ferenc elnök
06704103294

Hogyan tudok javítani a helyzetemen szociális dolgozóként?

Be kell lépni a SZÁD-ba, és alapszervezetet kell alapítani a saját munkahelyeden. Ha a kollégák 10%-a SZÁD-tag lesz, akkor törvényben garantált jogotok, hogy leülhettek a vezetéssel tárgyalni a munkahelyi problémáitokról: fizetés, juttatások, eszközök, munkakörülmények. Ugyan sok mindenről ezek közül az állam dönt, de midnenhol vannak olyan problémák, amin a vezetőség és a fenntartó tudna változtatni, ha igazán akarna.

A SZÁD részéről ennek a folyamatnak a lépéseiben tudunk nektek segíteni, ha kitöltitek a kérdőívünket: [link], vagy megkerestek minket ezen a számon: +36204058277.

Tényleg lehet változást elérni?

Igen. A fővárosi fenntartású „BMSZKI” nevű (500 fős dolgozói gárdával rendelkező) szociális intézményben például nemrég kötött egy nagyon szuper kollektív szerződést a SZÁD helyi alapszervezete és az intézményvezetés. Ebbe a következő dolgokat tudták beletárgyalni a dolgozók: 150 ezer forinttal megemelt cafetéria, rekreációs pótszabadság 5-10-15 nap az intézményben eltöltött év után,  családbarát rugalmas munkaidő lehetősége. 

A Kollektív szerződést határozatlan időre kötötték és minden évben felülvizsgálják, akkor van lehetőség új elemeket beletenni. Az a tapasztalat, hogy ha meg van szervezve a dolgozói összefogás, akkor el lehet érni dolgokat.

Aggódok, hogy ha a vezetőség megfenyegetne, ha belépnék a szakszervezetbe.

A szakszervezethez való tartozás Alaptörvényben garantált jog, ráadásul titkos információ, tehát a vezetés nem tudhatja elvileg, hogy te konkrétan tag vagy. Ennek ellenére sok intézményben a vezetőség fenyegetően lép fel a dolgozók érdekérvényesítésével szemben ahelyett, hogy meghallgatná az igényeiket és segítene nekik. A SZÁD-dal vannak módszereink arra, hogy segítsünk a dolgozóknak abban, hogy titokban szerveződjenek addig, amíg nem elég erős a helyi alapszervezet arra, hogy felvállalják a nyilvánosságot.

A szakszervezeti tagság tagdíjfizetéssel jár. Mit kapok cserébe?

Ez igaz, a tagdíj a bruttó fizetés 0,7%-a (ez alacsonyabb, mint a legtöbb szakszervezetnél). Ezért cserébe azt „kapod”, hogy innentől közösen tudjátok hallatni a hangotokat a kollégáitokkal, tárgyalhattok a vezetőséggel a juttatásaitokról, a béretekről, a problémátokról, és tudjátok képviselni az érdekeiteket.

És akkor konkrétan hova megy a befizetett pénz: a tagdíj fele a SZÁD központba kerül, a másik fele a helyi alapszervezetnél marad, innen tudnak tagok segélyt igényelni váratlan kiadásra, pl. tartós táppénz idején. Illetve ebből a kasszából lehet támogatást kérni kihívást jelentő élethelyzetekre, anyaságra, temetésre, nyugdíjaztatásra. (A SZÁD elnökségi tagjai ebből nem kapnak fizetést.) 

Hogyan tudok csatlakozni?

A főoldalon, a dokumentum fül alatt találod a belépési nyilatkozatot. Nyomtasd ki, tölts ki és küld el nekünk postai úton a 2011 Budakalász, Magyar u. 52. címre.

Mi a SZÁD hosszútávú víziója?

A szociális területen dolgozók érdekeinek képviselete és védelme, az anyagi és erkölcsi megbecsülés, a szociális szakma társadalmi elismerésének növelése, a munkahelyi egészségvédelem és a munkakörülmények javítása. Egyik fő követelésünk, hogy a szociális ágazat dolgozóinak átlagbére érje el a nemzetgazdasági átlagbért, közfeladatot ellátók ne minimálbérért dolgozzanak. A másik pedig, hogy széleskörű, érdemi szakmai egyeztetés előzze meg a szociálpolitikát hosszú évekre mélyrehatóan megváltoztató jogszabályok módosítását!

Hogy tudom befizetni a tagdíjat?

A közférában 2024 januártól nem vonja le a munkaltató a bérből a tagdíjat, ezért két lehetőség van :

  • folyamatban van a csoportos beszedési megbízás  a bankon keresztül ( ez még intézés alatt),
  • vagy Te is állandó megbízást tudsz adni a bankodnak vagy mobilapplikációban
A számlaszám: 12100011-17811802  megjegyzés rovatban: az alapszervezet neve, év, hónap 12100011-1781180212100011-17811802

A tagdíj a béred  0,7 %-ka. 

Telefon

06 70 410 3294

Adószám

18727906-1-13

KÖVESS MINKET

Email

szad.erdekvedelem@
gmail.com

Cím

2011 Budakalász,
Magyar utca 52.

Bankszámlaszám

Gránit Bank
12100011-17811802