Élelmiszer

A magyar termelőktől a szociális dolgozókig


A Közelítő Egyesület az idei évben egy szolidáris élelem rendszer elindításán dolgozik, amelyben a dolgozók közvetlenül a termelőktől juthatnak szezonális zöldséghez és gyümölcshöz kedvező áron. A dolgozók a hét elején online megrendelhetik az aktuális kínálatból a számukra szükséges termékeket, amelyeket adott hét csütörtöki napján a munkahelyére szállítunk, ahol átveheti a megrendelését. Az aktuális megrendelőlapokon láthatóak melyik termelő, hol és milyen módszerekkel termeli a termékeket, így azt is ki tudja választani melyik termelőtől rendel.

Miért fejlesztjük ezt a rendszert?

Mert a közepes méretű termelők sok esetben nagybani piacon viszonteladóknak, rosszabb esetben felvásárlóknak kénytelenek eladni a portékáikat, nagyon alacsony áron.

Egyre több zöldség és gyümölcstermelő gazdaság szűnik meg, miközben az élelmiszer infláció miatt az alacsonyabb keresetű dolgozók egyre nehezebben oldják meg, hogy minőségi alap élelmiszerekhez jussanak.

Egy olyan rendszert tervezünk, amelyben a termelők és dolgozók közvetlen összekapcsolásával a termelők kicsit magasabb áron képesek értékesíteni, ezáltal gazdaságilag fenntarthatóbbá válik a termelés, a dolgozók pedig kedvezőbb áron juthatnak a biztonságos, jó minőségű élelmiszerhez.

A dolgozók megismerhetik a gazdákat, közelebb kerülnek az élelmiszer termelés, az ökológiai fenntarthatóság témájához és lehetőségükben áll tudatos döntéseket hozni.

2023 évben a projekt partnere a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete, így májusban a BMSZKI három telephelyén indítjuk el kísérleti jelleggel a fenti rendszert.

2023. novemberben már 8 telephelyre bővült a szállítás.

Telefon

06 70 410 3294

Adószám

18727906-1-13

KÖVESS MINKET

Email

szad.erdekvedelem@
gmail.com

Cím

2011 Budakalász,
Magyar utca 52.

Bankszámlaszám

Gránit Bank
12100011-17811802